
MIAMI-DADE COMMISSION ON ETHICS AND PUBLIC TRUST 
 

Overtown Transit Village North 
701 Northwest 1st Court ⸱ 8th Floor ⸱ Miami, Florida 33136 

    Phone: (305) 579-2594 ⸱ Facsimile: (305) 579-0273 
                                  Website:  ethics.miamidade.gov    

MEMORANDUM 

TO: Indira Rajkumar-Futch 
PHCD Procurement Contracting Manager 
Miami-Dade County Public Housing and Community Development (PCHD) 

FROM: Loressa Felix, General Counsel 
Commission on Ethics and Public Trust 

SUBJECT: INQ 2024-14, Section 2-11.1(q), County Ethics Code, Two-Year Rule 

DATE: January 19, 2024 

CC: All COE Legal Staff 

Thank you for contacting the Miami-Dade Commission on Ethics and Public Trust and requesting 
our guidance regarding the limitations of former County employees within two years of his/her 
separation from Miami-Dade County. 

Facts: 

You are currently employed as a PCHD Procurement Contracting Manager.  As part of your duties, 
you are tasked with the review of proposals submitted by entities in response to solicitations 
advertised by your department as part of the department’s competitive selection process. 

You are currently reviewing materials within respondent proposals and noted two individuals 
which are former PCHD directors, recently separated from the County in the last year.  One 
individual is listed as a member of a respondent’s presentation team who will be participating in 
the oral presentation before the department/committee and the other is listed generally within the 
company’s proposal materials. 

You inquire as to the general prohibitions that apply to former employees that have recently 
separated from the County within the last two years.    

Analysis and Opinion: 

Section 2-11.1(q) of the Miami-Dade County Ethics Code (Ethics Code) or the “Two-Year Rule”, 
prohibits former County employees from “lobbying” the County for a period of two years 
following separation. 
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Specifically, this section prohibits a County employee, for a period of two years after his or her 
County service has ceased, from: 

…lobby[ing] any county officer, department personnel or employee in connection 
with any judicial or other proceeding, application, RFP, RFQ, bid request for ruling, 
or other determination, contract, claim, controversy, charge accusation, arrest or 
other particular subject matter in which Miami-Dade Count or one of its agencies 
or instrumentalities is a part or has any interest whatever, direct or indirect. 

The post-employment lobbying activity prohibitions contained in Section 2-11.1 (q) of the Ethics 
Code are more expansive than those found under the general lobbying ordinance.  See INQ 21-05, 
INQ 21-123, and INQ 22-61.  The Two-Year Rule includes advocating for actions or decisions 
that may be made at the sole discretion of any County personnel.  See RQO 12-09; RQO 13-07.  

Accordingly, former County employees may not attempt to persuade County staff, whether in 
person or by written communication, to take a particular course of action. These actions are 
considered lobbying and are prohibited.  See RQO 02-139 and INQ 21-05.   

Moreover, former County employees are prohibited from engaging in contact with the County that 
would result in influencing the County’s decision-making on behalf of the former employee’s 
current employer.  As such, within the two-year period covered by the Two-Year Rule, the 
former County or municipal employee is prohibited from arranging or participating in any 
meetings, negotiations, oral presentations, or other discussions directly with County or 
municipal officials or staff for the purpose of influencing the County or municipal elected 
official, staff, or employee to take any type of official action, decision, or recommendation. 
See INQ 16-151 (citing RQO 04-33, RQO 02-139).  Public identification as part of a lobbying 
team and attendance at a meeting with a current public official or employee of the former public 
employer as a part of a lobbying team would likely run afoul of this prohibition.  See C21-11-05 
Public Report and Final Order (former Director of the Miami-Dade Department of Transportation 
and Public Works violated the Two-Year Rule when she attended a private meeting with a County 
Commissioner at which a colleague at her new employer lobbied the Commissioner); RQO 12-09 
(former Director of the City of Miami Beach Office of Capital Improvement Projects may not 
arrange or participate in meetings with City of Miami Beach officials or staff for the purpose of 
influencing an official decision); RQO 04-34 (the former Director of the Miami-Dade Office of 
Public Transportation Management working for a private engineering firm should not be publicly 
identified as part of his employer’s lobbying team to the County or attend meetings with the County 
were covered activities occurred).  Thus, the Commission on Ethics has advised former County 
employees to remove themselves from discussions and meetings where their presence would give 
the current employer an advantage.  See INQ 16-128. 

Former County employees are however allowed under Subsection (q) to share institutional 
knowledge regarding their former employer’s procedures with their new clients, and to provide 
guidance to their clients or employers regarding interactions with the County.  See INQ 19-75, 
INQ 20-63 and INQ 21-02.  Direct meetings and contacts between the former employee and 
County personnel are also permissible as long as there is no advocacy involved in the interactions 
and the employee or other attendees are not seeking to influence County personnel. See INQ 20-
63 and INQ 21-123. 
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Additionally, a former County employee may engage in interactions with County staff which are 
ministerial in nature, such as filing/submitting permit applications, confirming receipt of permit 
applications, obtaining documents, asking a procedural question, or requesting information about 
a permit.  See INQ 16-46 citing RQO 04-33.  However, any attempt to persuade County staff, 
whether in person or by written communication, to take a particular course of action or to make a 
determination, is considered lobbying.  See id citing RQO 02-139.   
 
In RQO 12-09, the Miami-Dade Commission on Ethics further explained the parameters of the 
prohibition with respect to allowable meetings with County staff as follows:  
 

These meetings must be held for informational purposes only and not for the 
purpose of influencing any recommendations or other actions on the project. You 
are prohibited from arranging and/or participating in meetings with City [County] 
officers and staff… if the meetings are convened for the purpose of influencing 
elected officers and/or City [County] employees to take an official action or make 
an official decision. (Emphasis added.) 

 
Former employees are also prohibited from making presentations before County selection 
committees, boards and agencies, the Board of County Commissioners and its committees and 
subcommittees. This prohibition is broad and covers any activity where you would be publicly 
identified as part of a lobbying team.  See INQ 21-02 and INQ 21-123; see also RQO 04-34 (citing 
RQO 01-38, where the Commission on Ethics opined that a former County employee could not 
engage in such activities but was not prohibited from attending quasi-judicial hearings and County 
Commission meetings and from providing administrative support as long as he was not publicly 
identified as a member of the lobbying team).  Additionally, the Commission on Ethics permitted 
a former employee to include his title, name, and resume in his company’s proposal for 
evaluation and final determination as long as he did not make presentations to a selection 
committee or board or influence County staff to take official action.  See INQ 12-193.   
 
Lastly, it is worth noting that former employees are prohibited from disclosing and/or using any 
confidential and/or proprietary information acquired as a result of his former County position to 
derive a personal benefit either to himself or his client.  See County Ethics Code § 2-11.1(h); INQ 
17-181 and INQ 16-46. 
 
Consequently, a former County employee may use his/her name, title, and resume for inclusion 
within a proposal sent by his/her new employer for evaluation and final determination.  See INQ 
12-193.  However, a former County employee may not participate in oral presentations, as such 
meetings are convened for the purpose of influencing County employees or selection committees 
to take an official action or make an official procurement decision.  See INQ 16-151.  Former 
employees are cautioned against engaging in any action that might be perceived as advocating or 
seeking to influence County elected officials or personnel as this would be a violation of the 
County’s Two-Year rule. 

This opinion is limited to the facts as you presented them to the Commission on Ethics and is 
limited to an interpretation of the County Ethics Code only and is not intended to interpret state 
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laws. Questions regarding state ethics laws should be addressed to the Florida Commission on 
Ethics.   

We appreciate your consulting with the Commission in order to avoid possible prohibited conflicts 
of interest.  If the facts associated with your inquiry change, please contact us for additional 
guidance.  

 

 

INQs are informal ethics opinions provided by the legal staff after being reviewed and 
approved by the Executive Director. INQs deal with opinions previously addressed in public 
session by the Ethics Commission or within the plain meaning of the County Ethics Code. 
RQOs are opinions provided by the Miami-Dade Commission on Ethics and Public Trust 
when the subject matter is of great public importance or where there is insufficient 
precedent. While these are informal opinions, covered parties that act contrary to the opinion 
may be referred to the Advocate for preliminary review or investigation and may be subject 
to a formal Complaint filed with the Commission on Ethics and Public Trust.   
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